Hem » Artister

Torsdag 27 juni

JazzEtkot | 19.00
Tomas Martin Duo

Tomas Martin Duo

JazzEtkot | To 27 juni

Tomas Martin från Seskarö är en rutinerad musiker och textförfattare som innehar en djup kärlek till skapandet. Hans musik kan beskrivas som visor med influenser från jazz, rock och blues. I låtarna vandrar han mellan vacker tornedalsk melankoli, lågmäld intensitet och hårt sväng.

Martin smygöppnar Kalottjazz & Bluesfestivalen under torsdagen med JazzEtkot, en förfest arrangerad tillsammans med Torneås bildkonstförening!

Tomas Martin – piano
Elisabeth Sandström – vocals

Fredag 28 juni

Open Air Jazz | 12.00
Lappia Jazz Quintet

Lappia Jazz Quintet

Open Air Jazz | Fre 28 juni

Lappia Jazz Quintet består av musikstuderande från Pop & Jazzkonservatoriet i Torneå. De uppträdde under förra årets Open Air-konserter och i år kliver de än en gång upp på samma scen.  Samma konstellation spelar också under Museum Blues på Tornedalsmuseet. I vår tar skolan slut och de musikstuderande får pröva sina egna vingar – Kalottjazz & Bluesfestivalen önskar dem lycka till!

Anni Mesilaakso – vocals
Matti Väätäjä – double bass
Henri Nilsen – guitar
Tomi Raikaslehto – drums
Joonas Vainiola – keyboards

Photo: Miikka Kauppinen

RIIHI Jazz | 13.30
Trio KaTjinG

Trio KaTjinG

RIIHI Jazz | Fre 28 juni

Norrbottensbaserade Trio KaTjinG underhåller med en varm närhet till publiken och spelar musik som berör. Repertoaren är en härlig blandning av folktoner, visa och jazz och med ryms också egna kompositioner med personliga arrangemang.

Trion har flitigt uppträtt på varierande scener, allt från kyrkor, festivaler, hembygdsgårdar och jazzklubb. Kalottjazzblues intima loge ger den perfekta inramningen till deras folknära konsert.

Kicki Enqvist – vocals
Tommy Lakso – guitar
Gert Dahlström – double bass

MuseoBlues | 15.00
Lappia Jazz Quintet plays blues

Lappia Jazz Quintet plays blues

Museoblues | Fre 28 juni

Lappia Jazz Quintet består av musikstuderande från Pop & Jazzkonservatoriet i Torneå. De uppträdde under förra årets Open Air-konserter och i år kliver de än en gång upp på samma scen. Samma konstellation spelar också under Museum Blues på Tornedalsmuseet. I vår tar skolan slut och de musikstuderande får pröva sina egna vingar – Kalottjazz & Bluesfestivalen önskar dem lycka till!

Anni Mesilaakso – vocals
Matti Väätäjä – double bass
Henri Nilsen – guitar
Tomi Raikaslehto – drums
Joonas Vainiola – keyboards

Photo: Miikka Kauppinen

Opening concert | 19.00
Sid Hille Foreign Friends

Sid Hille Foreign Friends

Opening concert | Fre 28 juni

Musikerna i bandet är födda i olika länder och har sedermera funnit sitt hem i Finland. Rötterna hos Foreign Friends finns i Sverige, Turkiet, Island, Tyskland och Etiopien och de gjorde sin första spelning tillsammans vid Viapori Jazz Festival 2016 till översvallande recensioner. Repertoaren består av kända finska och svenska örhängen som gruppen arrangerat om i stämningsfulla jazzversioner – igenkänningsfaktorn är stor!

Denne multikulturella konstellation hittar nytt territorium med fräscha uttolkningar utan att förråda låtarnas ursprung.

Anni Elif Egecioglu – vocals
Sigurdur Rognvaldsson – guitar
Sid Hille – keyboard
Abdissa ”Mamba” Assefa – drums & percussion

Blues Night | 21.00
Lena & The Slide Brothers

Lena & The Slide Brothers

Blues Night | Fre 28 juni

Ett kollektiv som sedan 2009 sömlöst kombinerat amerikanska blues- och rootsinfluenser. Som namnet antyder, ges slidegitarren stort utrymme.

På debutalbumet Turn It On från 2010 opererar bandet huvudsakligen med akustiska instrument, men bjuder nu ett mera elektriskt uttryck.

Tredje albumet The Road har rosats i musiktidningar runt om i Europa och skivan har funnits på åtskilliga spellistor hos radiostationer som spelar blues världen över.

Vid galan Finnish Blues Awards 2017 fick Lena & The Slide Brothers pris som årets band och för årets bästa låt.

De musikaliska rötterna är tydliga, men bandet söker större bredd i repertoaren som besökare får njuta av under Kalottjazz & Blues-festivalens Blues Night!

Lena Lindroos – vocals, bass
Matti Kettunen – guitars, vocals
Ykä Putkinen – guitars, vocals
Juha Litmanen – drums, percussion

BigFeet & LaLa

BigFeet & LaLa

Blues Night | Fre 28 juni

Den själfulla blues- och soulsångerskan Marjo Leinonen inledde sin karriär i slutet av åttiotalet som solist i legendariska finska bandet Balls.

Denna mästare av frasering har sedan dess avverkat ett antal band i relaterade genrer, medverkat i Janis Joplin-musikal och i Mika Kaurismäkis film Zombie.

2014 mottog hon Jemma-priset av föreningen Blues Lovers.

Vid sin sida har Marjo Leinonen den karismatiska gitarrlegenden, kompositören och producenten Jukka Orma. Han är kanske mest känd som gitarrist i bandet Sielun Veljet, men har också släppt ett antal soloskivor. År 2016 fick han Soundi-priset, som delas ut av musiktidningen med samma namn.

Leinonen och Ormas gemensamma uttryck är närmast magiskt. Med stöd av en dynamisk bas- och trumduo får soundet ytterligare ett lyft.

Marjo Leinonen – vocals
Jukka Orma – guitars
Mikko Murtomaa – bass
Sami Vettenranta – drums

Dr. Helander & Third Ward feat. Little Willie Mehto

Dr. Helander & Third Ward feat. Little Willie Mehto

Blues Night | Fre 28 juni

Karismatiske Dr. Helander är med sin sträva röst en av tidens mest profilstarka artister. Hans gestalt, malande bluesriff och bandets muskulösa spel garanterar en mäktig upplevelse som trollbinder in på småtimmarna. Med sig har Helander självaste bluesministern Esa Kuloniemi på gitarr, vikarierande trummisen Moses Kuloniemi (ministerns son!) samt munspelsvirtuosen Little Willie Mehto. Med samspel som värmer frusna själar.

Dr. Helander – guitar, vocals
Esa Kuloniemi – bass, guitar, vocals
Moses Kuloniemi – drums, vocals
Little Willie Mehto – harmonica, vocals

Lördag 29 juni

Open Air Jazz | 13.30
Fyra glada musikanter

Fyra glada musikanter

Open Air Jazz | Lör 29 juni

Kalottjazz & Blues presenterar stolt ytterligare ett samarbete med blivande proffsmusikanter som får chans att stå på festivalscen. Här ges också tillfälle att mingla med etablerade musiker och bygga nätverk.
Fyra glada musikanter är i tjugoårsåldern och har spelat med varandra i olika sammanhang. Just denna konstellation är dock helt fräsch och de ser med spänning fram emot spelningen på Kalottjazz & Blues Open Air i sommar!

Isidor och Märta studerar just nu vid jazzlinjen hos Framnäs folkhögskola. Andreas är så kallad jazzkandidat på Musikhögskolan i Piteå. Kajsa har läst tre år vid musikgymnasiet i Piteå, men studerar numera jazzpiano i Bollnäs. På Kalottjazz & Blues har Fyra glada musikanter samlat ihop låtar som passar för en bredare publik. Det blir allt från barnsånger med jazzig touch till nummer som passar hela familjen.

Märta Dahlström – vocals
Kajsa Lindberg – piano
Andreas Grönberg – double bass
Isidor Abdelkader – drums

RIIHI Jazz | 15.00
Milo & Moses

Milo & Moses

RIIHI Jazz | Lör 29 juni

Milo & Moses lärde känna varandra i redan i skolan och upptäckte snabbt ett gemensamt jazzintresse. De bildade band endast 13 år gamla och har under en femårsperiod hunnit med tre album och som något av underbarn är de unika i finsk jazzhistoria – med tät turnéplan.

Ålderman i gruppen är 19-årige basisten Jon Pettersson och kollektivet har mötts av genomgående positiv kritik. Flitigt spelade i radio, erbjuder Milo & Moses groovejazz av bästa märke. Man uppvisar en musikalisk mognad långt bortom sina år.

Följ med på djärva äventyr i den rustika logen vid Åströmska gården under lördagens Riihi Jazz och lyssna till framtiden.

Milo Mäkelä – guitar
Mooses Kuloniemi – drums
Jon Pettersson – double bass

Jazz at Art Park | 16.00
Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet

Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet

Jazz at Art Park | Lör 29 juni

Finske talangfulle sångaren och tolkaren Emma Salokoski har bland annat fått eftertraktade Emma priset (motsvarande Grammis) som årets vokalist. Hon har under sin långa karriär uppträtt med ett antal toppmusiker i Finland, varit solist i symfoniorkester och stått på huvudscener vid olika rockfestivaler. Hon har också släppt flertal album.

2009 hyllades Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartets jazzskiva Vi sålde våra hemman unisont av kritiker. Det mesta materialet på plattan är baserat på svenska folksånger. Uppföljaren Ligger du fortfarande i sängen! kom ut i november och baserar sig på finlandssvenska och svenska dikter. Albumet föddes ur behovet att hantera frågor om rotlöshet och utmaningar i nutiden.

Ilmiliekki Quartet som åtnjuter stor internationell uppskattning består av trumpetaren Verneri Pohjola, pianisten Tuomo Prättälä, basisten Antti Lötjönen och trummisen Olavi Louhivuori. Denna briljanta konstellation uppträder som första akt på Kalottjazzens Jazz at Art Park under evenemangets andra dag.

Emma Salokoski – vocals
Verneri Pohjola – trumpet
Tuomo Prättälä – piano
Antti Lötjönen – bass
Olavi Louhivuori – drums

Thymeshift + Amsler

Thymeshift + Amsler

Jazz at Art Park | Lör 29 juni

Nytt spännande samarbete mellan svenska gruppen Thymeshift och danska keyboardisten Katrine Amsler!

Thymeshift är ett dynamiskt och innovativt band som rör sig i gränsland mellan rock, jazz, elektronisk musik, akustiska uttryck och improvisation.
Thymeshift bildades år 2010 och medlemmarna Johan Björklund, Thomas Gunillasson och Thomas Backman har sedan dess mejslat ut ett alldeles eget uttryck – med isländsk kraft i form av gitarristen Hilmar Jensson. Samarbetet har resulterat i en kraftfull och lyhörd enhet som kan hitta på nästan vad som helst. Nu presenterar man ett nytt samarbete, där multiinstrumentalisten Katrine Amsler deltar i de musikaliska lekarna.
Skapande skönhet!

Katrine Amsler – keyboards, electronics
Thomas Gunillasson – guitar, electronics
Malin Wättring – saxophone
Johan Björklund – drums

Photo: Magnus Bergström

Lisa Nilsson & Norrbotten Big Band

Lisa Nilsson & Norrbotten Big Band

Jazz at Art Park | Lör 29 juni

Lisa Nilsson är en av de största artisterna i Norden. Utbildad yrkesdansare, debuterade som scen- och skivartist i slutet av åttiotalet.

Sitt stora genombrott fick hon med sitt tredje album Himlen runt hörnet 1992 och har sedan dess släppt elva soloskivor. Lisa Nilsson är aktiv i många musikaliska sammanhang, efter att under nittiotalet arbetat med att bredda sin repertoar. Numera skriver hon egna låtar och sjunger gärna jazz och brasiliansk musik.

Hon har turnerat i Europa och Australien med många framstående musiker. Till allas vår förtjusning uppträder hon vid Kalottjazz & Bluesfestivalen med Norrbotten Big Band, som hon samarbetat med tidigare. NBB är flerfaldigt Grammisnominerade och vinnare av Årets jazzskiva vid Manifest 2017. De tänjer gärna sina gränser och skapar unik musik med både nationella och internationella gästsolister.

Konserten är en del av ARCTICPULSE.EU – projektet presenterar alltifrån traditionella artister till det allra senaste på Skandinaviens nordligaste scener. Upplev pulsen som lyfter och inspirerar – THE ARCTIC PULSE!

Lisa Nilsson – vocals

Joakim Milder – bandleader

Saxophones:
Håkan Broström
Janne Thelin
Mats Garberg
Robert Nordmark
Per Moberg

Trumpets:
Bo Strandberg
Magnus Ekholm
Danne Johansson
Jacek Onuszkiewicz

Trombones:
Peter Dahlgren
Michal Tomaszczyk
Christine Carlsson
Björn Hängsel

Pål Svenre – piano
Mattias Torell – guitar
Petter Olofsson – bass
Sebastian Ågren – drums

Mats Lundstedt – technician

Photo: Morgan Norman

Summer Light Music | 21.00 Alatornio church
Nina Tapio Trio

Nina Tapio Trio

Summer Light Music | Lör 29 juni

Nina Tapio är en känd finsk sångerska och låtskrivare som länge verkat inom den finska musikbranschen, på flera olika nivåer.

Vid sidan av sitt musicerande, har hon varit huvuddomare i finska Idols, deltagit i Eurovision Song Contest och är en av Finlands mest efterfrågade studiosångerskor.

Under åren 1998 – 2003 medverkade hon på flera album med gruppen Adiemus Singers som turnerade runt om i världen.

Till våren släpper Nina Tapio sin första soloplatta. Till Kalottjazz & Bluesfestivalens kyrkokonsert Summer Light Music kommer denna skönsjungande artist i sällskap med pianist och saxofonist.

Nina Tapio – vocals
Petri Somer – piano
Heikki Pohto – saxophone