Artister 2016

Reggis Kentucky Blues

1.7. Jazz Lunch, Tinas Restaurang, Haparanda kl 12 Svensk tid

Reggis Kentucky Blues består av tre unga musiker med den sammanlagda åldern 49 år! Trots sin ringa ålder har de spelat blues och rock sedan barnsben. Under åren har de uppträtt på otaliga skolavslutningar och Kulturskolans vårkonserter men under senaste tiden även blivit erbjudna andra typer av gigs – allt från vänsterpartiets majtåg till huvudband i Rajarock uppe i Inari i Finland – de är igång!


Bandet spenderar all sin tid, pengar och framför allt hjärta för musiken och det talar om ett sådant engagemang att vi definitivt kommer höra av Reggis Kentucky Blues i framtiden. Vi hörde dem redan under förra sommarens upplaga av Kalottjazz & Bluesfestival med jazzmusik, nu rockar de loss med blues!

Reggi (Sebasthian Regina) – guitar, bass

Elias Sarkkinen – guitar, bass

Hampus Täikkö – drums

Future Soul Group
1.7. Borderline Jazz, Victoriatorget, Torneå kl 12 Finsk tid
2.7. Borderline Jazz, Victoriatorget, Torneå kl 12 Finsk tid
2.7. Future Soul Group Kerhoravintola, Torneå kl 21 Finsk tid

Gruppen Hiatus Kaiyote från Australien bildades 2011 och spelar en väldigt egensinnig och känslofull neo-soul som innehåller influenser från jazz, funk och soulmusik.
Sångerskan Aino Mero från gruppen Future Soul Group bestämde sig att göra sin examenskonsert av den musiken när hon studerade vid Pop & Jazzkonservatoriet Lappia, där andra medlemmar av gruppen också studerat. Future Soul Group spelar Hiatus Kaiyotos musik som gjort stor succé i världen, och kan höras både på Victoriatorget och under fredagens kvällskonsert på Kerhoravintola då publiken erbjuds starka stämningar och dynamik.
Aino Mero – vocals

Roni Helminen – bass
Pentti Väisänen – piano
Heikki Isoniemi – guitar
Jani Kenttä – drums

Ale Möller Trio
Opening Concert, Musiikkitalo, Torneo 1.7. kl 19 Finsk tid

Ale Möller Trio

Ale Möller Trio


Sveriges bästa och mesta multimusikant Ale Möller utforskar, gränsöverskrider och improviserar bland genrer som världsmusik, folk, blues och jazz. Han söker ständigt nya riktningar, skapar egna musiklandskap där han rör sig fritt, påhejad av sin egen nyfikenhet. Få kan som Ale Möller skapa tokglädje både på och utanför scenen, varför han får den hänförda publiken att återvända gång på gång! Med sig till Opening Concert har han pianisten, multi-instrumentalisten och kompositören Mats Öberg som spelat med alla från Frank Zappa till Carola. Han räknas som Sveriges främsta improvisationsmusiker. Olle Linder, som förutom trummor och slagverk även spelar bas och mandolin, har en stor fascination för latinamerikansk musik och rytmer. Detta har tagit honom till musikstudier i bland annat Brasilien, Argentina och Uruguay.

Ale Möller – 
multi instrumentalist
Mats Öberg – piano

Olle Linder – bass, percussion, mandola

Lindvalls Lads
1.7. Blues Night, Folkets Hus, Haparanda kl 20.00 Svensk tid

Lulebandet Lindvalls Lads äntrar scenen och levererar svängig gitarr- och munspelsorienterad bluesrock! Bandet som har rötter i både Tornedalen och Dalarna lovar ett laddat gig – trots att de spelar främst covers blir publiken positivt överraskad av låtvalen – Ladsen väljer noga sin repertoar. Bandet har under åren vidgat sina vyer från att spela lokalt till mera regionalt och sommar får Lindvalls Lads äran att öppna Blues Nights bluestripp!

Tobias ”T Beard” Lindvall – harmonica, guitar

Daniel ”Big D” Hakkaus – vocals 

Henrik Seeman – drums

Jonas ”Daddy J” Jakobsson – bass

White Knuckles Trio


1.7. Blues Night, Folkets Hus, Haparanda kl 20.00 Svensk tid

White Knuckles Trio

White Knuckles TrioÅrets bluesnykomling White Knuckles Trio bildades år 2011 och trots att bandet inte har så manga år på nacken, har de fått otroligt positiv respons av blues, roots och andra musikvänner.
Gitarristen Mr. Knucklebone Oscar är redan länge känd för sin vilda framfart inom rock ’n roll världen, men har med White Knuckles hittat tillbaka till sina bluesrötter. Med den minimalistiska line-upen tillsammans med bandmedlemmarna sångare/trummisen Yukka White och kontrabasisten Mr. “Misdemeanor” Hillside, har varje medlem utrymme att skina och resulterar i en fantastisk dynamisk musikalisk paket. Bland annat Chicago, west coast och New Orleans spelas både på stora scener som små intima möten med publiken.

Mr. Knucklebone Oscar – guitar

Mr. ”Misdemeanor” Hillside – double bass

Yukka White – vocals, drums

Erja Lyytinen Band
1.7. Blues Night, Folkets Hus, Haparanda kl 20.00 Svensk tid

Erja Lyytinen

Erja Lyytinen


Erja Lyytinen valdes i januari som Årets artist i Finnish Blues Awards och vad annars kan man vänta sig av artisten av högsta klass, som fått ett brett erkännande både i hemlandet som utomlands? Lyytinen, som tolkar skickligt både traditionell och modern blues, tänjer gärna bluesgenrens gränser. Hon blandar gärna med influenser från både jazz, pop och soulmusik och samarbeten i hennes skivor med bland andra Marco Hietala från Nightwish och Apocalyptican cellist Paavo Lötjönen bevittnar om mångsidigheten. Kalottjazz & Bluesfestivalen har glädjen och äran att än en gång få bluesens prästinna som gäst hos oss!

Erja Lyytinen – vocals, guitar

Saverio Maccne
Argentinska blues- och rockgitarristen samt sångaren och kompositören Saverio Maccne från Buenos Aires, numera Torneåbo, bjuder publiken på explosionsartad och fartfylld musikpaket som lämnar ingen oberörd. Hans virtuosaktiga och pedantiska hantering av gitarren skapar rå och intensivt elektrisk blues som avslöjar reflektioner av hans själslandskap.
Maccne har spelat gitarr sedan barnsben och redan som 14-årig i Buenos Aires dunkla pubar. Efter några års studier i konservatoriet, avbröt han dem och fullbordade dem huvudsakligen på miljonstadens vilda gator, brokiga barer och caféer. Resultatet är en stark och jordnära sound där den sträva friheten och dynamiske energin förs samman.

Saverio Maccne – vocals, guitar

1.7. Ponde Goes Blues, Restaurang Ponde, Haparanda klo 24 Svensk tid

Hans Olding/Jaska Lukkarinen Quartet feat. Manuel Dunkel & Mattias Welin
2.7. Rantalavajazz, Ravintola Umpitunneli, Torneå kl 14 Finsk tid

Manuel Dunkel. Foto: Maarit Kytöharju

Manuel Dunkel. Foto: Maarit Kytöharju


Kalottjazz & Bluesfestivalen får besök av en svenskfinsk jazzcombo där det slår gnistor om!
Hans Olding, kompositören och en av Sveriges främsta jazzgitarrister besitter en känslighet i allt han skapar och spelar, varje ton är genomsolid. Trummisen Jaska Lukkarinens förmåga att röra sig mellan olika musikstilar är exceptionell och gör honom till en av de mest efterfrågade musiker i Finland. Saxofonisten Manuel Dunkel rankas som en av de bästa saxofonister i Finland, han är känd för sin intensiva sväng och rika och uttrycksfulla stil. Basisten Mattias Welin som spelat länge med både svenska och internationella kollegor får publiken med sig på en tidsresa – tillbaka till jazzens storhetstid!
Hans Olding – guitar

Jaska Lukkarinen – drums

Manuel Dunkel – saxophone

Mattias Welin – bass

Norrbotten Big Band feat. Josefine Lindstrand

2.7. Rantalavajazz, Ravintola Umpitunneli, Torneå kl 14 Finsk tid

Våren 2009 marscherade Josefine Lindstrand in på den svenska musikscenen på allvar. Hon blev utnämnd till årets Jazz i Sverige-artist och både fascinerade och provocerade med sin poppiga melodikänsla, sin sirliga sångröst och de annorlunda arrangemangen.
Den kritikerrosade sångerskan med flera utmärkelser och stipendier har under åren turnerat flitigt i Sverige, Europa, USA och Kina.

Norrbotten Big Band är rankat som ett av världens bästa storband och har under sina över 20 verksamma år samarbetat med några av våra största jazzikoner, både nationellt och internationellt. Samarbetet med Josefine Lindstrand startade 2011 då de gjorde sin första gemensamma turné med Josefines musik. Den 29 april i år släppte jazzsångerskan/kompositören ett album ihop med Norrbotten Big Band, ”While We Sleep”. Denna gång har hennes egensinniga kompositioner blivit iklädda storbands-skrud, med hjälp av flera fantastiska arrangörer.


Josefine Lindstrand – vocals
Janne Thelin – alto sax, bass clarinet, clarinet

Mats Garberg – tenor sax, flute

Robert Nordmark – 
tenor sax
Per Moberg – baryton sax, flute

Bo Strandberg – lead trumpet, flugelhorn

Magnus Ekholm – trumpet, flugelhorn

Dan Johansson – trumpet, flugelhorn

Jacek Onuszkiewicz trumpet
Peter Dahlgren – lead trombone

Arvid Ingberg – trombone
Christine Carlsson – trombone
Björn Hängsel, trombone
Adam Forkelid – piano

Clas Lassbo – bass

Fredrik Myhr – drums

Niko Ahvonen & Tilanteen Herrat


2.7. Rantalavajazz, Ravintola Umpitunneli, Torneå kl 14 Finsk tid

Niko Ahvonen, som kallats den finska soulmusikens förste man, hade en solokarriär från 90-talet fram till början av 2000-talet. Före det uppträdde han i band som Hot Shots och The Bullworkers. Men samarbetet med musikkollegor har aldrig varit främmande för honom och han gjorde under åren gemensamma turnéer med kollegorna Sami Saari och Veeti Kallio samt gästade olika samlingsskivor. År 2014 bestämde sig Niko Ahvonen för att återuppta sin solokarriär och spelade in ett nytt album på vilket artister som Sami Saari och J Karjalainen medverkade . Sångaren/saxofonisten Niko Ahvonen kommer att under Kalottjazz & Bluesfestivalen avsluta huvudkonserten på ett själfullt och dansvänligt sätt.

Niko Ahvonen – vocals
Tuomo Dahlblom – guitar
Raine Kokkinen – drums
Janne Rajala – bass
Petri Puolitaival – sax
William Suvanne – tenor sax

Ramy Essam
2.7. World Music & Park Art, stad park Haparanda kl 17 Svensk tid

Ramy Essam

Ramy Essam


Karismatiske Ramy Essam från Egypten är en sångare och låtskrivare som ville bli rockstjärna som barn. Hans storebror hade introducerad honom för rockband som Metallica, Nirvana och Linkin Park, men brodern menade att Ramy måste ha vision och budskap. Senare lärde han känna olika poeter som tog honom in i lyrikens värld, vilket han anammade när revolutionsvågen startade under arabvåren. Då tog musikern och aktivisten Ramy Essam sin gitarr till Tahrirtorget i Kairo och fick de enorma folkmassorna att sjunga med.

Han deltog i den Oscarsnominerade dokumentären The Square och intervjuades i amerikanska programmet 60 minutes, men när det inte längre gick att bo i hemlandet bestämde han sig för att flytta. År 2014 fick han som första musiker 2-årig fristad i Malmö där han skapar sin orientaliska musik med rockriff och gatupoesi. Denne enastående musiker och människa sjunger med djup och vemodig röst med lite grus i, och vill helst av allt sprida budskap om hopp och kärlek.

Ramy Essam – vocals, guitar

Angelit
2.7. World Music & Park Art, stad park Haparanda kl 17 Svensk tid

Angelit

Angelit


Ambassadörerna från samelandet, systrarna Ursula och Tuuni Länsman är Angelit! Angeli, byn med tio skorstensrök och där mörkret endast finns i människornas ögon. Trots att systrarna Länsman hittade viktiga värden för dem själva i traditionsmusiken, stannade de inte där, utan förädlade och sammanförde jojken med modern, elektrisk sound. Angelit har en stil som präglas av ett mystiskt ljudlandskap som innehåller dramatik och intensiv hypnotisk stämning. Denna fördomsfria etnorockband har under sin 30 åriga karriär turnerat i både hemlandet Finland och i världen, samarbetat bland annat med metallgruppen Waltari och musikgruppen Womad.
Vi önskar Angelit med systrarna Ursula och Tuuni Länsman varmt välkomna till Kalottjazz & Bluesfestivalens världsmusikscen, tillsammans med gruppens andra musiker Antti Rikkilä och Eero Nurmela!

Ursula Länsman – vocals, hand drum

Tuuni Länsman – vocals, djembe

Antti Rikkilä – drums, percussion

Eero Nurmela – guitar

Sousou & Maher Cissoko
2.7. World Music & Park Art, stad park Haparanda kl 17 Svensk tid

Sousou & Maher

Sousou & Maher


Maher Cissoko från Senegal växte upp i en koraspelande Jalifamilj, som betyder musiker- eller historieberättarfamilj, där traditionen att sjunga och spela kora har gått i arv från far till son i över 700 år. Sousou växte upp i Skåne, hörde musik av kora och blev lockad. Hon åkte till Västafrika för att lära sig och är idag en av världens få kvinnliga koraspelare. Både Sousou och Maher sjunger och spelar kora, och liksom deras turnerande är musiken i ständig rörelse och spänner över flera kontinenter. De skapar afrikanska toner och rytmer som ingen kan motstå!

Sousou Cissoko – vocals, kora
Maher Cissoko – vocals, kora

Maarit ja Sami Hurmerinta

2.7. Summer Light Music, Alatornio kyrka, Torneå kl 19 Finsk tid

Maarit Hurmerintas personliga röst och egna väg har burit henne under flera årtionden ända till 2000-talet. Maarit har lyst i den finska schlagerhimmelen, släppt en engelskspråkig jazzskiva samt i Finland kallats den obestridliga souldrottningen. Kompositören och gitarristen Sami Hurmerintas musikaliska samarbete med sin fru har pågått sedan 70-talet och kärleken till musiken och entusiasmen för skapandet finns konstant hos duons produktion. Makarna Maarit och Sami Hurmerinta, med en lång och strålande musikkarriär, uppträder i den populära Summer Light Music kyrkokonsert med en ny tematisk konserthelhet: ”Aina Lämmin Olkapää” (Alltid en varm axel), som blev namnet efter en låt som gjordes för Maarit.

Maarit Hurmerinta – vocals

Sami Hurmerinta – guitar

The Albatrozz Quintet
2.7. Svefi Jazz & Blues, Sverigefinska folkhögskola, Haparanda kl 21 Svensk tid

The Albatrozz Quintet fick sin början i Haparanda 2015 som Trio JIP feat. Bob & Janni, och genomförde två gig vid Kalottjazz & Blues Festival ’15. Albatrozzerna svävar högt över populärmusikhavet, dyker ner och angriper en intet ont anande låt, skakar om den i dess grundvalar och frigör den i en ny, spännande och mer färggrann skepnad. Genregränser är till för att trotsas och humorfaktorn är hög när kvintetten släpper loss!

Janni Bengtsson – vocals
Ida Posti Ugelstad – vocals
Per Eriksson – guitar, bass
Janne Posti – guitar, bass
Viktor ”Bob” Dahlsten – drums

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestJaa/Dela/Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>