Artister

Kalottjazz & Blues 1/7 2017 - Kauko Röyhkä & Severi Pyysalo feat. Maarit
Kauko Röyhkä & Severi Pyysalo. Foto: Juha Metso

Turmion suurherttua  |  Kauko Röyhkä & Severi Pyysalo feat. Maarit
Severi Pyysalo – vibraphone, keyboard
Jussi Lehtonen – drums
Juho Kivivuori – bass
Varre Vartiainen – guitar
Tero Saarti – trumpet
Pope Puolitaival – tenor sax, keyboard
Heikki Tuhkanen – trombone
&
Kauko Röyhkä – vocals
Maarit Hurmerinta – vocals

Publiken på Kalottjazz & Blues har under åren kunnat njuta av vibrafonisten Severi Pyysalo och sångerskan Maarit Hurmerinta i olika konstellationer och på olika scener. I år bjuds vi på sällsynt musikgodis då kände författaren och rockmusikern Kauko Röyhkä äntrar scenen tillsammans med Pyysalo & Hurmerinta. Multitalangen Röyhkä har flera järn i elden, däribland det färska albumet Turmion Suurherttua. Trion har dessutom med sig ett sällskap finländska toppmusiker. Resultatet blir ett sällsynt kvalificerat och mångfasetterat niomannaband som inte går av för hackor!

Kalottjazz & Blues 30/6 2017 - Honey B. & T-Bones
Honey B. & T-Bones

Honey B. & T-Bones
Aija ”Honey B” Puurtinen – vocals
Esa Kuloniemi – guitar, vocals
J Sees Steinway Salonen – drums, vocals
Pekka Rajamäki – bass, vocals

Med sina 35 år på nacken är Honey B & T-Bones närmast en institution inom finsk rytmmusik. Gruppen har släppt femton skivor och turnerat runt om i Europa och Nordamerika. Genom decennierna har Honey B & T-Bones musik hunnit mogna till en kalejdoskopisk nutida bluesstil där improvisationen spelar en egen viktig roll. Som tidningen Aamulehti uttrycker saken –  ”bandet är sådär pirrigt hippt och skakar om varhelst de uppträder på världens scener. Med klar blick och intensivt kroppspråk rör sig Aija Puurtinen helt utan besvär från blues över till rock och vidare till joddling, där röstimprovisationerna når upp till häpnadsväckande frekvenser. Esa Kuloniemis gitarr rör sig alltmer åt slidehållet, och med sådan fantasi att de flesta kollegor framstår som tråkiga.” Under Blues Night får vi säkerligen höra material från nya plattan Time was, ett album delvis inspelat i mytomspunna Sun-studion i Memphis!

Osmo Ikonen.  Foto: Ville Juurikkala

Osmo Ikonen Swings
Osmo Ikonen – vocals
Petri Pope Puolitaival – sax
Janne Toivonen – trumpet
Ilmari Aitoaho – keyboards
Ville Herrala – bass
Tomi Salesvuo – drums

Sångaren Osmo Ikonen är en verklig multitalang, som hanterar en rad olika instrument och rör sig fritt över genregränserna. För den breda publiken är han bl.a. känd från det finska tv-programmet SuomiLOVE, och han uppträder ofta tillsammans med gruppen Sunrise Avenue. Till Kalottjazz kommer Osmo med sin kvartett och bjuder på radiohits och klassiker i swingversioner. Med sammetsröst levererar mannen tolkningar av såväl Ray Charles som Stevie Wonders musik.  Utrymme ges även för Van Halen, Oasis och Ikonens egna kompositioner. Smakrikt traditionell swing är utlovat, kryddat med en nypa nutid.

Ramblin’ Minds

Ramblin’ Minds
Mikael Bäckman – harmonica
Leo Holmberg – guitar, vocals
Katarina Petterson – drums
Anders Wedin – guitar, vocals
Anna Wedin – bass, vocals
Tomas Johannesson – saxophone
Stefan Tjerngren – saxophone
Mathias Lundqvist – piano

Bluesbandet Ramblin’ Minds firar i år sitt 30-årsjubileum. Musikerna kommer från Piteå och Luleå och har också samarbetat med kände artisten Ronny Eriksson. Genom åren har gruppen vuxit från fem medlemmar till dagens åtta. Med tillkomsten av en blåssektion kan Ramblin’ Minds bjuda på tungt bluesgung, dessutom toppat med sound och rytmer som lätt lockar till dans.

Nina Mya

Nina Mya Goes Gospel 
Nina Mya – vocals
Petri Puolitaival – saxophone
Henri Mäntylä – piano

Den unga vokalisten Nina Mya, ursprungligen från Torneå, har hunnit inmuta en egen plats i Finlands jazzkretsar.  Med sin talang och scenutstrålning håller hon idag internationell klass. Mya briljerar med uttrycksfull sång och improvisationer, men även i rollen som kompositör!

Till konserten Summer Light Music, som hålls i Torneå kyrka, anländer Mya med konstellationen Nina Mya Goes Gospel. Repertoaren består av såväl egna kompositioner som lättsammare låtar i gospeltappning, samt gospels hämtade ur den rika afroamerikanska traditionen.

Tomas Janzon

Tomas Janzon Trio
Tomas Janzon – guitar
Ruben Farias – double bass
Bengt Stark – drums

Den numera New York-baserade gitarristen Tomas Janzon har länge lovordats bland musikkritiker. Hans gitarrspel har bl.a. beskrivits i termer av mjuka anslag och krispiga toner. På turnéerna runt om i världen bjuder Janzon på såväl jazzpärlor som egna kompositioner. Till Kalottjazz & Bluesfestivalen anländer virtuosen tillsammans med kontrabasisten Ruben Farias, som han lärde känna i São Paulo i Brasilien, samt trummisen Bengt Stark från Stockholm – en laddad och karismatisk kombination!

Tutu
Tutu

Tutu
Lilli Aro – vocals
Paula Präktig – keyboard
Tero Holopainen – guitar
Pauliina Kauppila – drums, percussion
Arto Nevalainen – bass

Den färgstarka orkestern Tutu bjuder på musikaliska berättelser, intensivitet och överraskningar under Kalottjazz & Bluesfestivalens invigningskonsert. Kvintetten utforskar gärna gränserna mellan olika genrer. Tutu startades 2014 av sångaren och skådespelaren Lilli Aro, och har sedan dess samlat på erfarenheter av olika kulturer och musikformer runt om i världen. Deras senaste album släpptes i maj och bygger på en berättelse där låtarna slingrar sig fram i form av bossanova, schlager, jazz och t.o.m. blues.  Det bjuds på många överraskningar, man letar efter svar på den stora frågan, för att efteråt traska vidare med en melodisnutt som fastnat i huvudet!

Kiki & Fusiotherapy
Kiki & Fusiotherapy

Kiki & Fusiotherapy
Kiki Rautio – vocals
Jussi Kontinen – guitar
Kille Miettinen – drums
Timo Tuppurainen – bass
Antti Utriainen – piano

Under festivalens första Open Air-konsert rör sig Kiki & Fusiotherapy smidigt mellan jazz, progressiv rock och funk. Gruppen har nyligen släppt ett livsbejakande album med sånger om kärlek, förlust och längtan.  De finskspråkiga texterna är signerade torneåbördiga vokalisten Kiki Rautio. Hennes klara stämma och bandets originella instrumentering ger tyngd åt låtmaterialet. Kalottjazzfestivalen hålls alldeles intill riksgränsen, och det faller sig också naturligt att en del sånger framförs på det svenska språket.

Ten Fidy Blues Band

Ten Fidy Blues Band
Micke Holm – vocals
Johan Johansson – guitar
Christian Ideryd – guitar
Erik Tornberg – bass
Viktor Fagerlund – keyboard
Anton Rönnbäck – drums

Ten Fidy Blues Band har fått äran att kicka igång Kalottjazz & Blues traditionella Blues Night, som i år kan upplevas på det nya festivalområdet. Energiska och sprakande Ten Fidy skapar musik med svänget i fokus och brukar få publiken att släppa loss på dansgolvet. I gränslandet Sverige-Finland överskrider de också genregränserna mellan blues, funk och rock, allt framfört med stora doser spelskicklighet. Ten Fidy Blues Band bör helt enkelt inte missas!

Duo Eve & Henkka
Eveliina Halme – vocals
Henri Pyörälä – guitar

De två musikerna i Duo Eve & Henkka utexaminerades från Pop & Jazz-konservatoriet i Torneå i våras. De har hunnit spela ihop i några år och uppträtt vid olika arrangemang med sin blandning av bekanta hits, avspänt framförda och med bra publikkontakt.
Den här gången har duon valt en jazzig repertoar för hela familjen – välkommen till lördagens Kalottjazz Open Air-konsert, och njut gärna av musiken med t.ex. en picknickkorg!