År 2016 Kalottjazz & Bluesfestival pressmeddelande

Erja Lyytinen

Erja Lyytinen

Våren har anlänt och arbetet med att skapa årets festival är i full fart. Kalottjazz & Bluesfestival arrangeras i två länder av Haparanda och Torneå Stad. Arbetet genomförs förutom arrangörer, även med nya samarbeten samt otaliga ideella krafter. Med den sedvanliga presentationen av en del av årets artister, har vi även nyheter på gång. Festivalen fyller 33 år i år och Kalottjazz & Blues styrgrupp har länge planerat in nya fräscha tag som ska gynna både festivalnestorn och givetvis besökaren.

Fyra dagar blir till två fullspäckade

Tidigare fyra dagars festival komprimeras till två, med musik från morgon till kväll – på torg, scener, terrasser och kyrkan! Förutom fina nya samarbeten och smidigare genomförande har även besökaren utifrån lättare att stanna på orten och erfara flera musikupplevelser under första helgen i juli.

Pikisaarijazz blir Rantalavajazz

Traditionella och intima ön Pikisaari får vila upp i år och istället flyttar vi oss närmare centrum – men vi lämnar absolut inte Torneälvens lugnande brus. Jazzen spelas vid Restaurang Umpitunnelis Strandscen (Rantalava) där samarbetet med restaurangen passar oss ypperligt. Det intima picknickområdet genomförs även i år på Strandscenens grönområde som ligger vid Torneälven. Och så välkomnar vi nya besökare att komma och festa med oss under 1-2 juli 2016.
Opening Concert blir som vanligt på Musikhuset i Torneå, Night Music på Alatornio kyrka och Blues Night på Haparanda Folkets Hus.

Kalottjazz & Blues presenterar stolt en ny genre

Förutom jazzen och bluesen har vi även en ny genre. Publiken kan njuta av världsmusik vid World Music scenen på Haparanda strandparken med fri entré. En nybildad grupp bestående av musiker som bor på olika asylboenden i Haparanda, Juoksengi och Överkalix ska framföra några låtar med arabisk prägel. Även samesystrarna Angelit uppträder med sin moderna popjoik och Sousou & Maher får oss att gunga till afrikanska toner.

Detta hoppas vi blir en kontinuerlig del av Kalottjazz & Bluesfestival. I samband med World Music arbetat vi också med Konst i det gröna-utomhusutställningen av lokala konstnärer och andra sammanslutningar, där syftet är att festivalområden piffas upp med hjälp av konsten.

Manuel Dunkel. Kuva: Maarit Kytöharju

Manuel Dunkel. Kuva: Maarit Kytöharju

Artister

Även i år har vi lyckats få nya förmågor till festivalen: Bluestrion White Knuckles röstades fram som årets nykomling och som sällskap under Blues Night får killarna den välbekanta gitarrvistuosen och superkvinnan Erja Lyytinen – årets bluesartist!

Och de som inte fått nog av gunget kan fortsätta kvällen till Restaurang Ponde som i år hänger med på tåget och arrangerar Ponde goes Blues efter Blues Night med argentinska bluesmusikern Saverio Maccne.

På Rantalava hör vi bland annat eminenta Norrbotten Big Band som ärar oss med sin närvaro tillsammans med skönsjungande Josefin Lindstrand och svensk/finska combo Hans Olding, Jaska Lukkarinen, Mats Wallin och Manuel Dunkel – jazzmusiker av yppersta klass är också på väg till vår nordliga sommarfestival!

Hela programmet presenteras senare.

Info

Pia Marttinen
+4692226900
pia.marttinen@haparanda.se

Pia Suonvieri
Pia.suonvieri@haparanda.se

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestJaa/Dela/Share
Kategoria(t): Uutisia - Nyheter - News. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>