Kalottjazz & Blues Festival 2015

Kuva/Foto: Jesse Juopperi

Kuva/Foto: Jesse Juopperi

Kalottjazz & Blues Festival 2015 järjestetään 25.6.-28.6.2015. Lisätietoja festivaalista lähempänä.

Kalottjazz & Blues Festival 2014 arrangeras 25.6.-28.6.2015. Mer information kommer närmare.

Kalottjazz & Blues Festival 2015 will be held 25.6.-28.6.2015. More info in 2015.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestJaa/Dela/Share
Posted in Uutisia - Nyheter - News | Leave a comment

Photo Gallery 2014

This slideshow requires JavaScript.

Kalottjazz & Blues 2014 – kuvagalleria

Kalottjazz & Blues 2014 – bildgalleri

Kalottjazz & Blues 2014 – photo gallery

Posted in Esiintyjät - Artister - Artists | Tagged | Leave a comment

Kalottjazz & Blues 2014 – Esiintyjiä videoilla – Artister på video

Timo Lassy Band

Louise Hoffsten

Vieno Kekkonen

Muddy Husky

Isabella Lundgren

Jo´Buddy

New Deal

Olli Ontronen & Mighty Shitty

Miss Bee & The Shades

Kuru

Lisa Lystam

Sarastus

Posted in Esiintyjät - Artister - Artists | Leave a comment

Jazzflicka jazza bara på!

Isabella Lundgren

Isabella Lundgren

I år fyller Kalottjazz & Blues -festivalen 31 år. Man kan lugnt påstå att den inte längre är någon ungdom. Första festivalen arrangerades 1983. Jag deltog då som student, lycklig över ett nytt sommar-evenemang i min hemstad.

Den gången förstod jag mig inte på jazzmusik, men stämningen var fin. Därefter har jag deltagit nästan varje år, ofta genom mitt jobb. Telefonerna har ringt och pipit, meddelanden har skickats via telefon, epost och facebook. Frivilliga arbetare har värvats, bilar har hyrts och man har funderat över bajamajor. Men viktigast av allt är förstås artisterna och publiken. Jag önskar att festivalen fortfarande bidrar med avslappnande
stämning och härlig musik.

Sommarens riktiga jazztjej är evigt unga Vieno Kekkonen, som i höst fyller 80 år. Utseendet och rösten är näst intill densamma som för 50 år sedan, då hon startade sin karriär genom att sjunga jazzschlagers.

Det har gått över 20 år sedan Louise Hoffsten slog igenom. Hon är en av Sveriges folkkäraste sångerskor, tyvärr ännu inte lika känd i Finland, men säkerligen efter konserten på Pikisaari! Vokalisten Lisa Lystam har trots sina unga år (21 år) redan hunnit bli ett etablerat namn inom bluesvärlden. Hon bjuder på en nyskapande stil, men
också med respekt för traditioner.

Välkommen till älven – här ska vi jazza och jammai bluestakt!

Katriina Pietilä-Juntura
museichef
medlem i Kalottjazz & Blues festivalgrupp

Posted in Uutisia - Nyheter - News | Leave a comment

Jazztyttö, jazztyttö, jatsaa sinä vaan!

Isabella Lundgren

Isabella Lundgren

Kalottjazz & Blues -festivaali täyttää tänä vuonna 31 vuotta; eli ei enää niin tyttönen tai poikanen. Ensimmäiset kalottijatsit järjestettiin vuonna 1983. Osallistuin niihin silloin opiskelijana, olin onnellinen että kotipaikkakunnallani oli uusi kesätapahtuma.

Jazzmusiikista en kyllä tainnut ymmärtää yhtään mitään, mutta tunnelma oli hieno. Sen jälkeen olen osallistunut niihin lähes joka vuosi, enempi tai vähempi työtehtäviini liittyen. Tänä vuonna vähän enempi.

Puhelimet ovat piipanneet ja soineet, viestit kulkeneet sekä sähköpostin, puhelimen että Facebookin kautta. Talkooväkeä värvätty, autoja vuokrattu, bajamajoja mietitty. Tärkeintä ovat tietysti esiintyjät ja ennen kaikkea yleisö. Toivon että festareilla on edelleenkin välitön ja leppoisa tunnelma ja ihanaa musiikkia.

Tämän kesän todellinen jazztyttö on ikinuori Vieno Kekkonen, joka täyttää syksyllä 80 vuotta. Hänen habituksensa ja äänensä ovat lähes samat, kuin 50 vuotta sitten, jolloin hän aloitti uransa laulamalla jazziskelmiä.

Louise Hoffstenin läpimurrosta on kulunut yli 20 vuotta ja hän on yksi Ruotsin rakastetuimpia naislaulajia, valitettavasti hän on jäänyt Suomessa lähes tuntemattomaksi, muttei varmastikaan Pikisaaren konsertin jälkeen! Laulajatar Lisa Lystam on saavuttanut nuoresta iästään (21 vuotta) huolimatta jo nimeä ruotsalaisella blueskartalla. Hänen tyylinsä on innovatiivinen, mutta samalla perinteitä
kunnioittava.

Tervetuloa jatsailemaan sekä jammailemaan bluesin tahtiin Väylän varteen.

Katriina Pietilä-Juntura
museonjohtaja
Kalottjazz & Blues festivaalityöryhmän jäsen

Posted in Uutisia - Nyheter - News | Leave a comment

Kalottjazz & Blues 2014 Ohjelma – Program

Kalottjazz_ohjelma_2014_netti-1

Lue Kalottjazz & Blues -festivaalin käsiohjelma (pdf): Kalottjazz & Blues 2014.

Selaile festivaalin käsiohjelmaa: Selailtava versio.

Läs Kalottjazz & Blues festivalens programblad (pdf): Kalottjazz & Blues 2014.

Läs programbladet som bläddrande version.

Posted in Esiintyjät - Artister - Artists, Kalottjazz & Blues på svenska, Kalottjazz & Blues suomeksi, Ohjelma - Program - Programme, Uutisia - Nyheter - News | Leave a comment

Kalottjazz & Blues -festivaalin liput myynnissä

Kalottjazz & Blues festivaalin pääsyliput ovat tulleet myyntiin. Lippuja voi tiedustella seuraavista paikoista:

Tornio Haparanda Touristinfo
Kompassi (Tornion kaupungintalon infopiste)
Folkets Hus, Haaparanta
Kemin Musiikki
Musiikki-Kullas, Oulu

Posted in Uutisia - Nyheter - News | Leave a comment

Ohjelma on nyt valmis – Festivalprogrammet är nu färdigt

Kalottjazz & Blues 2014 – Ohjelma suomeksi

Kalottjazz & Blues 2014 – Programmet på svenska

Kalottjazz & Blues 2014 – Programme in English

Posted in Uutisia - Nyheter - News | Leave a comment

Kalottjazz & Blues aloittaa Tornion ja Haaparannan tapahtumakesän

Vieno Kekkonen

Vieno Kekkonen

Kalottjazz & Blues festivaali 31. kesä lähestyy ja tapahtumaa suunnitellaan kovalla tohinalla: juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna 26. – 29.6 kaupungeissa on jälleen tarjolla laadukas kattaus jazz- ja bluesmusiikkia. Mukana on suuria kansansuosikkeja kuten Vieno Kekkonen ja Louise Hoffsten, mutta myös uusia nousevia tähtiä joista voisi mainita esimerkiksi blueslaulajan ja lauluntekijän Lisa Lystamin. Esiintyjiä on tänä vuonna Suomen ja Ruotsin lisäksi Guineanlahden rannalta Beninistä.

Jazz sekä blues ovat tänä päivänä erittäin elinvoimaista musiikkia. Kehityksessä näkyy myös monenlaisia vaikutteita mm maailmanmusiikkia, populaarimusiikista sekä moderneista tyylilajeista. Se näkyy ja kuuluu myös Kalottjazz & Blues festivaalin ohjelmistossa, jossa nähdään tänä vuonna myös musiikillista performanssia; nimittäin vuoden jazztaiteilijat Teija ja Pekka Isorättyä ystävineen tuovat avajaisiinsa torstaina 26.6. musiikillisen taidepläjäyksen. Isorättyä Swingers nostaa performanssitaiteen veistoksellisen swing-trash -musiikin rinnalle ja odotettavissa on mielenkiintoinen elämys.

Kalottjazz juhlii Vienoa

Festivaali aloituskonserttissa musiikkitalolla esiintyy upea Vieno Kekkonen. Jazziskelmät soljuvat yhtä heleänä syksyllä arvokkaat 80 vuotta täyttävän ikonin huulilta. Mukana jazzleidillä on luottomuusikot Mika Siekkinen, Hannu Rantanen, Jari “Kapa” Kettunen. Tätä ainutkertaista konserttia ei kannata ohittaa.

Bluesin huumaa

Perjantai on Kalottifestareilla perinteisestikin bluesin ilta. Illan aloittaa tamperelainen blues yhtye Muddy Husky. Tämä iloinen joukkio ammentaa vaikutteensa mustan musiikin juurilta. He esittävät omintakeista bluesia ja luvassa on ainakin slidekitaraa ja maagisia rytmejä.

Illan pääesiintyjä Lisa Lystam on nuoresta iästään huolimatta niittänyt mainetta ympäri Ruotsia. Yhtyeessä soittava Micke Fall kruunattiin huuliharpun maailmanmestariksi Saksassa 2013.

Illan päättää Olli Ontronen & Mighty Shitty. Ontrosen musiikki on energistä, voimakasta raakaa rootsmenoa. Vaikutteita on puhtaasta rokista, motownista ja jopa progesta Bändi koostuu kovan tason muusikoista joista erityisesti mainita kitaristi Tuomas Laajoen.

Päälavalla kohtaavat Suomi-Ruotsi ja Afrikka

Lauantain pääkonserttiin pääesiintyjä on laulaja, säveltäjä, sanoittaja, huuliharpisti, filosofian kunniatohtori Louise Hoffsten. Useimmat ruotsalaiset tuntevat Louise Hoffstenin bluesrockkuningatarena, mutta kaiken tekimisensä pohjalla olevan bluesin lisäksi ovat indieblues, jazz ja kansanmusiikki lähellä hänen sydäntään.

Oululainen Kuru-yhtyeen musiikki on skandinaavista, kansanmusiikista vaikutteita ammentavaa ”tunturijazzia”, jossa keskeisinä elementteinä ovat luonto ja soittajien siteet omiin juuriinsa Pohjois-Suomeen.  Kuru on kiertänyt Suomen lisäksi myös Japanissa, Ruotsissa ja Norjassa.

Sunnuntaina esiintyvä Timo Lassy on yksi Suomen johtavista artisteista valtakunnan jazzlavoilla. Säveltäjä/saksofonisti nostettiin hiljattain nousevaksi tähdeksi jazzin raamatuksi nimetyssä Downbeat-julkaisussa. Myös brittilehti The Sunday Times kruunasi Timo Lassy Band kvintetin yhdeksi Euroopan parhaimmaksi bändiksi .

Helsinki-Cotonou Ensemble on helsinkiläisen kitaristi Janne Halosen ja beniniläisen lyömäsoittaja/laulajan Noël Saïzonoun luotsaama kahdeksanhenkinen yhtye. Bändi sai alkunsa tammikuussa 2012 suomalais-afrikkalaisessa kulttuurikeskuksessa Villa Karossa Beninissä. Mukana on myös räppäri/mediapersoona Axl Smith. Suomalaisten ja beniniläisten yhteisponnistuksessa yhdistyvät innovatiivisella tavalla verevä moderni jazz, mutta myös menevä funk ja rosoa tuova afrobeat.

Paikalliset kyvyt

Pop & Jazz Konservatorio Lappia on myös mukana tänä vuonna kuten monena aikaisempana vuonna. Festivaali tarjoaa musiikin opiskelijoille hyvän mahdollisuuden kartuttaa kokemusta ja saada näkyvyyttä.

Posted in Esiintyjät - Artister - Artists, Kalottjazz & Blues suomeksi, Uutisia - Nyheter - News | Leave a comment

HaparandaTornios evenemangssommar startar med Kalottjazz & Blues festivalen

Lousie Hoffsten. Foto/Kuva: Per Kristiansen

Louise Hoffsten. Foto/Kuva: Per Kristiansen

Kalottjazz & Blues festivalen närmar sig och arrangeras i år för 31 gången, planeringen är i full gång. Helgen efter midsommar 26-29/6 fylls städerna åter igen av kvalitativ jazz-och blues musik. Bland artisterna finns stora folkfavoriter så som Louise Hoffsten och Vieno Kekkonen, men vi har även nya stjärnor som är på uppgång där vi kan nämna bland annat bluessångerskan och låtskrivaren Lisa Lystam. Förutom finska och svenska artister så har vi i år en artist från Benini i Guineabuktens strand.

Jazz samt Blues är idag mycket vital musik. Musikstilen har utvecklats och fått influenser av bland annat av populär- och världsmusik samt olika moderna stilar. Det syns och hörs även i Kalottjazz & Blues festivalens program, där vi i år ser musikalisk performance: nämligen årets jazzkonstnärer Teija och Pekka Isorättyä med vänner. På invigningskvällen torsdag den 26.6. tar dem med oss på en musikalisk resa. Isorättyä Swingers lyfter performanskonsten jämte den skulpturala Swing-trash musiken. Vi kan med all säkerhet vänta oss en intressant upplevelse.

Kalottjazz firar Vieno

På festivalens invigningskonsert i Musikhuset uppträder fantastiska Vieno Kekkonen. Jazzschlagers flödar lika strålande från snart 80 år fyllda ikonen. Med sig har jazzladyn sina favoritmusiker Mika Siekkinen, Hannu rantanen, Jari ”Kapa” Kettunen. Denna unika konsert bör man inte missa.

Bluesfeber

På fredag har Kalottjazz & Blues traditionell Blueskväll. Bluesgruppen Muddy Husky från Tampere startar kvällen. Gruppen beskriver tillståndet, där vita män vältrar sig i den svarta musiken. Trots all strävhet i Huskyproducerad musik, finns en nästan sjuklig positiv tongång. Och för att budskapet riktigt ska sjunka in har bandet valt att förutom, finfinade covers, sjunga sitt eget material på finska. Denna hängivna och härdade grupp lovar slidegitarr och magiska rytmer.

Kvällens huvudartist är den kritikerrosade Lisa Lystam har på mycket kort tid överraskat blues och rootsvärlden. Med sig på resan har hon bland annat Micke Fall, som kröntes som världens bäste munspelare 2013 i Tyskland. 

Kvällen avslutas med Olli Ontronen & Mighty Shitty. Ontronens egna låtar för med sig något nytt i Finlands roots-värld; energisk och rå styrka, känsla och för att inte glömma – den djupa inverkan av groove. Influenser finns från ren rock, motown samt från progmusiken. Gruppen består av musiker av hög kvalitet där man speciellt kan nämna gitarristen Tuomas Laajonen.

Finland, Sverige och Afrika möts på huvudscenen

Lördagens huvudkonserts draglåster är sångerskan, kompositören, textförfattaren, munspelaren och filosofie hedersdoktorn Louise Hoffsten. De flesta känner igen henne som Sveriges bluesrockdrottning, men förutom bluesen som hon beskriver som grunden till allt hon gör, ligger indieblues, jazz och folkmusik henne varmt om hjärtat.

Kuru från Uleåborg har en slags (”fjälljazz”) skandinavisk musik som inspirerats av folkmusik. På ett mycket förfinad sätt efterliknar Kurus musik den karga nordliga naturen och musikernas egna rötter som finns i Norra-Finland kommer fram. Kuru har förutom Finland även turnerat i Sverige, Norge samt Japan.

På söndag uppträder Timo Lassy som är en av de ledande finländska artisterna på rikets jazzscener. Kompositören/saxofonisten lyftes nyligen fram som den nya stjärnskottet i jazzens bibel Downbeat och tidningen The Sunday Times krönte Timo Lassy Band kvintett som en av Europas vassaste band.

Helsinki-Cotonou Ensemble är en 8-manna grupp som lotsas av Helsingforsgitarristen Janne Halonen och percussion/sångaren Noël Saïzonou från Benin. Bandet bildades i finsk-afrikanska kulturcenter Villa Karo, som ligger i byn Grand-Popo vid Guineabukten i Benin. Fyra musiker från Benin anslöt sig till bandet samt rapartisten/mediapersonen Axl Smith. Denna gemensamma finsk-beninska strävan sammanflätar på ett innovativt sätt en mustig modern jazz, svängig funk och grov afrobeat.

De lokala talangerna

Pop & Jazz Konservatoriet Lappia medverkar liksom tidigare år under festivalen. Festivalen erbjuder musikstudenterna bra tillfälle att få både synlighet och erfarenhet.

Posted in Kalottjazz & Blues på svenska, Uutisia - Nyheter - News | Leave a comment